29-09-2019 Programma Kraak op Omroep Brabant.

Marjan zat maanden vast voor een moord die ze niet pleegde: ‘Je imago is kapot’

EINDHOVEN – In 1996 werd de 3-jarige peuter Robin dood gevonden op de vuilstortplaats in Zevenbergen. Al snel werd een vrouw opgepakt op verdenking van moord. Marjan belandde in de cel. Onschuldig, zo bleek na ruim drie maanden. Over die periode en alles wat er daarna met haar gebeurde schreef Marjan Gorissen een boek: “Ik had gehoopt dat de nachtmerrie na mijn vrijlating voorbij was, het tegendeel bleek waar.”

De dood van Robin zorgde in 1996 voor enorm veel ophef. Lichaamsdelen van de peuter werden gevonden op een vuilstortplaats. De overbuurvrouw van Robin beschuldigde direct haar vriendin, Marjan Gorissen. Die werd hierop gearresteerd.

Moe en verdrietig

Marjan Gorissen in KRAAK.Wat doet het met een mens als je onschuldig vast komt te zitten? Gorissen vertelt zondag in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant: “Je gelooft het niet, het is bizar. Maar je weet ook dat je in actie moet komen. Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld, maar op een gegeven moment knakte ik wel. Ik was zo intens moe en verdrietig.”

103 dagen lang werd de toen 21-jarige Gorissen ondervraagd door de politie. Ze was hoogzwanger toen ze gearresteerd werd. Tijdens haar gevangenschap bevalt ze van een zoon. Op een foto zien we de rechercheur die haar verhoorde, met de baby op schoot zitten.

Waar rook is, is vuur

Uiteindelijk blijkt de overbuurvrouw zelf het kind om het leven te hebben gebracht. Na Marjans vrijlating hoopt ze weer door te kunnen met haar leven. “Ik was in de veronderstelling dat het oké was, dat het na een nare periode weer goed was. Maar dan krijg je te maken met heel veel obstakels en die kan ik in één woord samenvatten: vooroordelen.”

“Mensen denken: waar rook is, is vuur. Ze willen niet met je geassocieerd worden, dat merk je in je omgeving”, vertelt ze. Haar werkgever ABN Amro ontslaat haar. Wel krijgt ze een schadevergoeding van 70.000 gulden (32.000 euro). “Ik vind dat bedrag niet echt in verhouding, je imago is kapot. Je hebt gewoon geen imago meer”, zegt ze daarover.